Labels

Wednesday, January 9, 2013

Konvoi Motor PSS dan KRU Kota Belud


        29 November 2012 : Persatuan Siswazah Sabah (PSS) dan Kelab Remaja Ukhuwwah (KRU) Kawasan Penaja Kota Belud telah mengadakan Konvoi motor ke Kg. Sayap Kota Bele. Konvoi ini telah disertai oleh 8 orang muslimin yang merupakan ahli PSS dan KRU Kota Belud dan enam buah motor telah digunakan untuk berkonvoi pada kali ini. Antara objektif penganjuran aktiviti ini ialah mengukuhkan silaturrahim dan ukhwah antara ahli. Semoga dengan aktiviti serupa ini, semangat ahli PSS dan KRU akan terus kuat untuk bergerak kerja.


Cebisan memori Konvoi Motor PSS dan KRU Kota Belud (Muslimin)Ukhuwwah itu sangan manis.
semoga bertemu di konvoi yang akan datang

Tuesday, January 8, 2013

Qiamullail Bulanan PSS dan KRU Kota Belud


Assalamualaikum warahmatullah hi wabarakatuh..
Alhamdulillah.. Pada november yang lalu,kelab remaja ukhuwwah  dan persatuan siswazah sabah kota belud (KRU&PSSKB) telah mengadakan Qiamulail  yang dilakukan pada musim cuti sekolah. Program Qiamulail bulan ini bertemakan  Jom Hijrah dimana ianya bersempena awal hijrah 1434.
   Program Qiamulail kali ini dihadiri sebanyak 33 orang peserta dari muslimin dan muslimat.                   Alhamdulillah,walaupun musim cuti sekolah dapat juga peserta-peserta yang mengikuti program ini meluangkan masa dengan menghadirkan diri ke taman-taman syurga.

Qiamulail kali ini berbeza daripada qiamulail yang sebelumnya kerana program kali ini mengajak semua peserta untuk berjelajah iaitu turun ke pekan mengedarkan risalah tentang hijrah sekaligus mengajar peserta-peserta kali ini cara berdakwah kepada masyarakat dan aktiviti ini dinamakan jelajah dakwah.


Seterusnya,selepas bersolat maghrib secara jemaah kami telah melakukan usrah secara berkumpulan.Usrah kali ini lebih kepada perbincangan tentang penghijrahan diri peserta.Selepas itu,kami solat isyak berjemaah dan sesudah siap mendirikan solat isyak terdapaat slot seterusnya iaitu ceramah agama yang bertajuk tentang hijrah yang disampaikan  oleh Ustaz Bonsu iaitu mufti JAKIM. Pengisian ceramah kali ini banyak menceritakan tentang penghijrahan para sahabat Rasulullah s.a.w. dan juga ukhuwwah yang terjalin antara muhajirin dan ansar.

Usrah dilakukan selepas slot ceramah,peserta bersama Fasililator kumpulan masing-masing membuat bulatan cinta mereka yang mana intisari cerita tentang hijrah dan juga perjalanan setiap peserta semasa mengedarkan risalah kepada masyarakat.


Hari kedua peserta diisi dengan melakukan qiamulail pada 2/3 malam.Selepas qiamulail,solat subuh berjemaah dan membaca Al-mathurat. Slot seterusnya ialah peserta melakukan LDK di perkarangan kawasan masjid dengan melakukan 1 aktiviti yang memerlukan idea peserta-peserta untuk memikirkan cara penyelesaian bagi aktiviti tersebut.Selepas slot LDK,peserta dijamu dengan sarapan seterusnya melakukan kerja-kerja amal iaitu membersihkan kawasan masjid.Selepas selesai melakukan amal kebajikan, peserta berkumpul  di dalam masjid untuk slot resolusi dan seterusnya lambaian ukhuwwah dari peserta dan ajk .

Monday, January 7, 2013

Mari Mengenali Islam


Assalamualaikum para pembaca yang di kasihi, Selamat Tahun Baru Masihi   2013 yang pastinya bakal mencipta jalan kehidupan yang baru buat kita semua. Selagi belum sampai ajalnya. Oleh hal yang demikian, perihal pertama yang perlu kita pastikan di dalam kehidupan kita di tahun baru ini, kita perlulah hidup dengan Islam secara keseluruhannya. 

56. dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu. (adzariyat: 56)

Mari kita belajar (ulangkaji bagi yang telah mengetahui) berkenaan Islam dan ciri-cirinya.


Islam menurut Abu A’la Al-Maududi ialah “tunduk dan patuh kepada perintah Maha Pemerintah dan larangan Nya tanpa bantahan”.Dinamai agama kita ini dengan Islam kerana ia mengajarkan kepatuhan kepada Allah dan tunduk kepada perintahNya tanpa membantah.

19. Sesungguhnya ugama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam.  (al-imran:19)

Ciri-ciri Islam ada 6, keenam ciri-ciri inilah yang membezakan Islam dengan agama yang lain.
1. Rabbaniyyah
2. Syumuliyyah
3. Alamiyyah
4. Waqi’eyyah
5. Inqilabiyyah
6. Thabat Wa Murunnah
Jum kita tinjau setiap satu-satu ciri Islam
1. Rabbaniyyah
Membawa erti bahawa Islam ini datangnya daripada Allah. Manusia hanya sebagai pelaksana segala ketentuan yang telah ditetapkan. Seseorang itu disebut rabbani apabila mempunyai hubungan yang erat dengan Allah.
Sudut Rabbani ini terbahagi kepada dua bahagian:

1. Rabbani dari sudut matlamat dan tujuan.
Ia bererti Islam menjadikan hubungan yang baik dengan Allah dan mendapat keredhaanNya sebagai matlamat terakhir kehidupan. Inilah matlamat hidup insane di dunia ini. Kesemua ajaran Islam baik yang bersangkutan dengan aqidah, muamalah, akhlak dan lain-lain adalah bertujuan untuk menyiapkan manusia supaya menjadi hamba kepada Allah semata-mata.

Kesan Rabbaniyyah

a. Mengetahui matlamat hidup manusia di dunia.
b. Mengenal fitrah
c. Selamat dari pertentangan dengan diri sendiri
d. Bebas dari sifat perhambaan ananiyah (keakuan) dan runtunan hawa nafsu

2. Rabbani dari sudut manhaj dan sumber.

Rabbani dari sudut manhaj bererti manhaj ini adalah rabbani kerana bersumberkan kepada wahyu Ilahi kepada Nabi Muhammad sallallahu alaihi wasallam. Sumber ajaran Islam adalah mencakupi seluruh aspek kehidupan manusia tanpa kecuali dari sekecil-kecil urusan sampailah kepada sebesar-besar perkara.
>Kesan sumber dan manhaj rabbani
a. Islam terhindar dari segala bentuk kekurangan
b. Terhindar dari pengaruh kekayaan
c. Islam sesuai untuk semua manusia
d. Mendapat penghormatan dan kehebatan

2. Syumuliyyah
Ia bererti ajaran Islam lengkap dan meyeluruh. Ruang lingkup ajaran Islam adalah mencakupi seluruh aspek kehidupan manusia tanpa kecuali dari sekecil-kecil urusan sampailah ke sebesar-besar perkara.

1. Sudut kesyumulan Islam
Islam telah mengemukakan undang-undang kepada manusia untuk mengatur hubungan sesame manusia. Islam telah menjelaskan hukuman-hukuman terhadap mereka yang melanggar hukuman sama ada yang berkaitan dengan sivil atau jenayah seperti hukuman hudud dan qisas (bunuh balas).
Hukum yang bersangkutan dengan urusan hubungan manusia dengan Allah seperti solat, haji, puasa, dan ibadah lain. Hukum-hukum yang mengatur hubungan antara manusia dengan manusia lain seperti hukum nikah, muamalah, kehakiman, hukum berkait dengan pemerintahan Negara, harta dan hukuman denda kepada pesalah yang melakukan kesalahan.

2. Keadilan
Islam telah memeperjuangkan keadilan. Keadilan dalam Islam adalah memberi hak kepada yang berhak tanpa sebarang kekurangan. Keadilan wajib diberikan kepada semua insan baik muslim, musuh Islam atau kawan, ahli keluarga, atau bukan ahli keluarga.

3. Kehakiman
Islam mengemukakan sistem kehakiman. Ini bermaksud bahawa Islam menentukan di dalam hubungan permasalahan sesame manusia kerana manusia sangat memerlukan seorang hakim yang dapat menghukum dan menyelesaikan perselisihan mereka serta dapat mengembalikan hak kepada yang empunya hak.
Islam telah meletakkan bahawa kehakiman merupakan fardhu. Di mana setiap hakim Muslim mestilah menjatuhkan hukuman mengikut yang telah ditentukan oleh Allah.

4. Negara
Dalam soal bernegara, Islam telah menjelaskan hukum-hukum berkenaan persoalan negara. Islam bukanlah terbatas dalam lingkungan hubungan di antara manusia dengan Allah sahaja, malah menyusun hubungan manusia sesame manusia dan hubungan jamaah dengan jamaah lain.
Ketua negara dipilih di kalangan orang-orang Islam sesuai dengan syarat-syarat seperti sifat Quwwah dan Amanah. Peranan ketua negara Islam ialah melaksanakan syariat dan membimbing manusia untuk melakukannya.

5. Akhlak
Islam mengambil berat soal akhlak. Pengambilan berat Islam terhadap akhlak jelas dengan apa yang digariskan oleh Al-Quran tentang sifat-sifat dan akhlak yang perlu dimiliki oleh orang-orang yang beriman.

6. Ilmu
Ilmu yang dimaksudkan di sini ialah makrifat dan mengenali hakikat sesuai dengan tepat dan mengetahui sesuatu yang diturunkan oleh Allah, mengetahui tujuan manusia diwujudkan oleh Allah dan kehidupan akhirat yang mengakhiri manusia. Ilmu yang paling tinggi ialah ilmu yang boleh membawa kepada mengenali Allah.

3. Alamiyyah

Alamiyyah bermakna sesuai untuk semua orang dan tempat. Islam sesuai untuk orang Arab, Melayu, Cina, India dan juga bangsa-bangsa lain di dunia ini. Ia bukan untuk segolongan atau satu bangsa sahaja. Ia juga sesuai di semua tempat sama ada di Kutub Selatan, Khatulistiwa, dan sebagainya. Ia juga sesuai untuk semua zaman sama ada zaman Rasulullah sallallahu alaihi wasallam atau zaman teknologi moden yang canggih ini. Sesuai sampai ke hari qiamat.

Islam meraikan kehendak dan keperluan manusia dalam beberapa perkara seperti:

a. Dharuriyyat
Iaitu kehidupan manusia tidak akan wujud dengan ketiadaannya. Perkara-perkara dharuriyyat ini perlu untuk menjaga aqal, agama, jiwa, keturunan, dan harta.

b. Hajiyyat
Iaitu perkara yang diperlukan oleh manusia untuk hidup. Namun manusia hidup tanpa kewujudannya.

c. Tahsiniyyat
Iaitu perkara yang diperlukan oleh manusia untuk hidup dengan lebih mulia. Di mana ketiadaannya tidak menjejaskan kehidupan manusia. Ia lebih mirip kepada unsur kesempurnaan dan kemewahan.

4. Waqieyyah

Islam adalah mengikut suasana dan tempat. Contohnya: Islam mewajibkan menutup aurat tetapi cara perlaksanaannya mengikut tempat dan suasana di mana seseorang Muslim itu berada.

5. Inqilabiyyah

Menegakkan Islam atas keruntuhan jahiliyyah. Islam tidak boleh bercampur dengan jahiliyyah. Islam juga tidak boleh ditempel-tempelkan pada system jahiliyyah.

6. Thabat dan Murunah

Tetap dari segi prinsip dan hukum tetapi anjal atau fleksibel dari segi perlaksanaannya. Sebagai contohnya: Solat adalah wajib dan perlaksanaannya boleh dibuat secara jama dan qasar bagi mereka yang bermusafir. Begitu juga ketika seseorang Muslim itu sedang sakit maka dia boleh melaksanakannya dalam keadaan duduk, baring atau bertelentang mengikut kemampuannya.
Semoga apa yang kita pelajari diatas memberi manfaat buat pembaca sekalian, sama-sama mempelajari dan memperbaharui ilmu yang kita ada semoga kita lebih dekat dengan NYA… J jumpa lagi di entry akan datang.
Wasalam…